Τοποθεσία

Γεωγραφικό Στίγμα:
37.771445, 24.945663
37° 46' 17.2014", 24° 56' 44.3862"

O Όρμος Κορθίου, ένα όμορφο γραφικό ψαρολίμανο, βρίσκεται στην νοτιοανατολική Άνδρο, 38 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 22 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Στη περιοχή αυτή συγκαταλέγονται τα χωριά Όρμος Κορθίου, Αηδόνια, Κόρθι, Μοσχιώνας, Αμονακλειού, Πίσω Μεριά, Αϊπάτια, Καππαριά, Αλαμανιά, Αγιά Μαρίνα, Χώνες, Ρωγό, Επισκοπειό, Λαρδιά, Γιαννισαίο, Κοχύλου, Βουνί και Συνετί. Ένας περίπατος και μια εκδρομή στα χωριά αυτά θα σας ανταμείψει.

Μια στάση που θεωρείτε επιβεβλημένη είναι αυτή στο χωριό Καππαριά. Είναι κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά, πλούσια σε νερά και εκεί μας περιμένουν πολλοί καλοδιατηρημένοι περιστεριώνες δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Οι περιστεριώνες, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στο νησί αλλά ως επί το πλείστον συναντώνται στο Κόρθι, χρησιμεύουν ως φωλιές των περιστεριών, αλλά και σαν αποθήκες ή κατοικίες. Άλλοι είναι απλοί και μικροί, ενώ υπάρχουν και πιο περίτεχνοι. Είναι διώροφοι με τετράγωνη κάτοψη και δώμα. Στον πάνω όροφο βρίσκονται οι φωλιές ενώ στο κάτω βρίσκονται οι αποθήκες.

Στην περιοχή του Κορθίου σώζονται 40 νερόμυλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στη ρεματιά των Διποταμάτων, ενώ άλλοι βρίσκονται στα Αηδόνια, στο Βουνί και αλλού. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή αποτελεί το μονοπάτι που διασχίζει τα Διποτάματα (ένα φαράγγι μήκους 7 χιλιομέτρων ανάμεσα στα χωριά Κοχύλου, Συνετί και Βουνί). Εάν το αποφασίσετε σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την πυκνή βλάστηση, τα τοξωτά γεφύρια, τις γούρνες και τους νερόμυλους. Ένα φυσικό περιβάλλον που αποτελεί και καταφύγιο πολλών ειδών ζώων και πτηνών.

Η περιοχή του Κοχύλου, αποτέλεσε την πιο ισχυρή και μεγάλη πόλη κατά το μεσαίωνα. Στην περιοχή αυτή θα δείτε το Επάνω Κάστρο το οποίο πολλοί ταυτίζουν με το κάστρο της Φανερωμένης, δείγμα σημαντικής αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής περιόδου, όταν οι πειρατές λυμαίνονταν το Αιγαίο. Στο κάστρο θα δείτε το επιβλητικό, καλά σωζόμενο, τείχος. Ο μύθος λέει πως υπάρχει υπόγεια επικοινωνία με τις παρακείμενες ακτές της Μέλισσας.

Στο Κόρθι θα βρείτε άκρως φιλική διάθεση, πολύ καλό φαγητό και φυσικά τη παραλία "της Γριάς το Πήδημα", όπου λόγω ονόματος και φυσικής ομορφιάς είναι η πιο γνωστή της περιοχής. Στον Όρμο Κορθίου θα βρείτε ακόμα τη παραλία Μύλος, μεγάλη και ιδανική για τους λάτρεις του windsurfing. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται μαθήματα και υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ιστιοσανίδας. Άλλες παραλίες στον είναι το Βίντζι και η Αγία Αικατερίνη, οι οποίες είναι απάνεμες.

Ο Όρμος Κορθίου βρίσκεται ακόμα στο «μη τουριστικό» κομμάτι του νησιού, είναι μια περιοχή ανέγγιχτη από το χρόνο, μια περιοχή που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της.

Τα αξιοθέατα, η αρχιτεκτονική, η εικόνα του τοπίου, ο πλούσιος πολιτισμικός πλούτος, το φυσικό κάλος του νησιού και των παραλιών, η αρχοντιά και η απλότητα της τοπικής κοινωνίας, δε μπορούν να αποτυπωθούν σε μια ιστοσελίδα. Το Spertos Apartments βρίσκεται στη διάθεσή σας προκειμένου να εκπληρώσετε τις δικές σας προσδοκίες, να φτιάξετε και να πλαισιώσετε το δικό σας κάδρο, τη δική σας Άνδρο!!!

JoomSpirit